Hvad er forskellen på en business coach og en business mentor? 

Disse to titler bliver brugt lidt tilfældigt. Sandsynligvis fordi de minder om hinanden. Jeg er selv uddannet coach og kalder mig også for business mentor. Men hvordan hænger det nu sammen, og hvad er forskellen egentlig på en business coach og en business mentor? Og hvornår får du mest ud af at få hjælp fra den ene eller den anden?

Det får du svar på her.

En mentor er en, der har gået vejen selv og derfor har en masse erfaring med det, man som mentee (den, der opsøger en mentor) søger hjælp til. Det kan eksempelvis være en nyansat leder, der får en mere erfaren leder som mentor. Eller en selvstændig erhvervsdrivende, der søger hjælp hos en mere erfaren selvstændig. 

Hos en mentor kan man forvente at få rådgivning, der er baseret på mentorens egen erfaring og faglige viden. En mentor videregiver læring fra det, de selv har været igennem og fortæller om, hvordan de har tacklet udfordringer på deres vej. Dette kan være meget værdifuldt for modtageren, men det kan også være mangelfuldt, da det ikke er personligt tilpasset den individuelle situation. En mentor formidler en løsning til dig, men er det altid den rigtige? 

En coach derimod stiller dig alle de rigtige spørgsmål, så du selv kan finde dine egne svarEn session hos en business coach er derfor mere en procesfaciliteret samtale end en rådgivende samtale.

Coaching kender man også fra trænings- og sportsverdenen. En coach hjælper andre med at forbedre og strække sig mere og opnå bedre resultater, end de troede, de kunne. At løfte mere, at løbe hurtigere, at blive den ene procent bedre. Man får hjælp af coachen til at nå sine mål. Det er nemlig ofte nemmere, når man har en på sidelinjen, der støtter og udfordrer en. 

En coach behøver ikke have specifik erfaring og viden indenfor dit fagområde for at kunne coache dig. For man rådgiver ikke. Coachen hjælper med at styrke motivationen til at handle på det, du drømmer om, og identificere den (skjulte) frygt, der måske spænder ben. Sammen finder vi ud af, hvilke handleplaner der skal til for at at komme i mål med drømmene og overkomme udfordringerne på vejen. 

 

Business coach priser

 

Kan du se, at begge roller har hver deres fordele? 

Det er derfor, jeg har valgt at bruge både coaching og mentoring, når jeg hjælper selvstændige med at få et arbejdsliv, de er glade for og trives i. 

Dog vil jeg nok have lidt mere vægt på coaching-delen, og derfor handler dette blogindlæg om, hvad en business coach er og kan. Jeg elsker nemlig at facilitere den proces, hvor mennesker finder ud af, at de har mange flere svar i sig selv, end de troede. Det vil jeg som business coach gerne hjælpe dig med at opdage. For på den måde får du de svar og løsninger, der passer bedst til dig og din virksomhed, i stedet for at jeg overvælder dig med løsninger, som jeg selv eller andre selvstændige har brugt – men som ikke nødvendigvis er de rigtige for dig. 

Hvornår er det en god ide som selvstændig at søge hjælp hos en business coach?

Det er især udbytterigt at opsøge en business coach, når ens virksomhed har nogle år på bagen. Det er ideelt, når du allerede har oplevet vækst og udvikling, og nu har nogle andre udfordringer end i opstartsfasen. 

Det kan være, du har for travlt og synes, du mangler tid til at lave andre ting.
Måske har du svært ved at sætte grænser over for kunder eller samarbejdspartnere. Måske føler du, at perfektionismen spænder ben for dig, eller at du pleaser andre for meget og giver mere, end du bliver betalt for. Måske mangler du tid eller overskud til at videreudvikle din forretning, fordi al tiden går med den daglige drift og administration. 

Du ved måske alt om Facebook-annoncer og nyhedsbrev. Du ved godt, hvordan du sælger dine produkter og ydelser. Du mangler med andre ord ikke konkrete redskaber og værktøjer. 

Men der er noget, der driller.
Måske trives du ikke så godt i dit arbejdsliv – selvom du elsker din virksomhed. Du er ikke rigtig glad. Og du drømmer om at skabe en forandring i dit arbejdsliv eller i den måde, du driver virksomhed på. 

I de situationer kan det være en god ide at søge hjælp hos en business coach. 

Hvad kan jeg som business coach hjælpe dig med? 

Jeg kan hjælpe dig med at blive glad for at drive din virksomhed, så det føles sjovt at gå på arbejde. Selvfølgelig vil du gerne tjene gode penge, men det er ikke alt. Grundlæggende hjælper jeg selvstændige med at få fundet ud af, hvordan de designer og strukturerer deres arbejdsliv og virksomhed, så det passer til dem og den, de er. Så der også bliver tid til det, de gerne vil ved siden af virksomheden. Livet, du ved.

Jeg kan også hjælpe, hvis du føler, der er noget personligt i dig, der spænder ben. Det kan være, du er bange for konflikter med kunder, gerne vil please alle og strækker dig for langt og giver for meget. Eller hvis du oplever stresssymptomer eller plages af perfektionisme. 

Som business coach kan jeg hjælpe med at forandre nogle af de mønstre, så det igen bliver sjovere at drive virksomhed. 

Vil du gerne: 

 • finde ud af, hvad problemet dybest set handler om?
 • klargøre hvad du egentlig drømmer om i forhold til din virksomhed?
 • gøre arbejdsprocesser lettere og hurtigere?
 • få frigivet mere tid?
 • holde bedre fokus og prioritere bedre?
 • få mere arbejdsglæde?
 • føle mening ved de opgaver og kunder, du har?
 • få hjælp til en bedre struktur af  hverdagen?

Så kan jeg hjælpe. 

Se mig som en personlig business træner. Du har selv kompetencerne og den faglige viden, og jeg kan hjælpe dig med at nå dine mål og blive gladere. 

fischer coach

 

Grunden til, at jeg kalder det business coaching og ikke bare (almindelig) coaching er, at jeg har mange års erfaring med at coache netop selvstændige om de personlige ting relateret til at drive virksomhed. Mens business-delen udspringer af, at jeg har en baggrund som cand.merc i International Business og har arbejdet som både forretningsudvikler og direktionsassistent i to internationale virksomheder, før jeg selv blev selvstændig i 2013

Her kan du læse om min baggrund

derfor får du glæde af begge de to kompetencer, hvis du er i et forløb hos mig.

Det handler om at få balance i livet. Også som selvstændig og med eget cvr-nummer. Hvis man først har en fuld virksomhed, der kører, så er den næste udfordring for de fleste, hvordan de får balance med det hele. Det gode liv som selvstændig handler ikke kun om din virksomhed, men også om at få balance i livet – mellem at arbejde og holde fri.

“Hvad kan jeg forvente af en business coach?”

Det er et godt spørgsmål at stille.

Hvis du vælger mig som din business coach, fordi du måske har noget personligt, der spænder ben, så bare rolig. Vi skal ikke til at endevende din barndom eller fortid for at finde en løsning, ligesom en psykolog eller terapeut ville gøre. 

Vi kommer til at tale om, hvad du gerne vil, hvilke resultater, du gerne vil opnå, og hvordan du har det her og nu.

Jeg stiller dig spørgsmål, der hjælper dig med at blive afklaret og finde ind til svarene på, hvorfor du har de udfordringer, du har, og især hvordan du kommer videre herfra. Sammen finder vi ud af, hvad der konkret skal til for at få dig ud over stepperne og få et arbejdsliv, du elsker at stå op til hver dag

Vi starter et forløb med at blive enige om, hvad målene er for vores møder og forløbet:

 • Hvad er det, du gerne vil opnå?
 • Hvilken forandring vil du gerne have?
 • Hvad skal være anderledes, end det er nu?

Efter hver session lægger vi en plan for, hvad du helt konkret kan gøre til næste gang, så du føler, du flytter dig fra gang til gang. Det kan både være på det personlige plan, du kan arbejde med noget – det kan også være nogle konkrete ting, du kan gøre i din virksomhed for at få ryddet nogle af udfordringerne af vejen.

Som business coach kan jeg hjælpe dig med at finde ud af, hvilke handlinger og skridt der skal til. Du får konkret sparring på dine udfordringer fra en, der ved, hvordan det er at drive egen virksomhed.

Min mission er at hjælpe dig med at blive glad for din virksomhed og dit arbejdsliv.

Det er hele essensen i mit arbejde. Du skal blive glad for at gå på arbejde – og du skal lykkes med de drømme, du har for din virksomhed og dit arbejdsliv som selvstændig. For arbejdslivet fylder så meget i vores liv og bevidsthed – også når vi har fri.

Jeg vil lade kunderne selv fortælle om deres resultater efter et personligt sparringsforløb for selvstændige:

 

Jeg har fået et kæmpe boost både kreativt og professionelt efter mit forløb med Anne Pernille. Der er både mere ro på og mere fokus. I forløbet har jeg fået værktøjer til at strukturere min tid, overblik over hvad der skal prioriteres hvornår og mere rum for eksperimentering. Og jeg har fået mere tro på mig selv, og hvad jeg kan.
Hege Karoliussen
Fotograf og illustrator, The Happiness Detective

Jeg føler, at jeg på kort tid har fået løst op for nogle problemer, jeg har bokset med i min virksomhed i en del år. Anne Pernille har også været supergod til at stille spørgsmål på den helt rigtige måde, så jeg endda nogle gange er kommet frem til nogle svar, jeg ikke vidste jeg lå inde med. Jeg har følt mig helt tryg i Anne Pernilles hænder.
Kristina A. Colston
Grafisk Designer, SKYFRI

Anne Pernille har fra starten set på mig og mit firma med stor omsorg og professionalisme. Hun har været indlevende, lyttende, og vi har sammen lagt planer, der er blevet ført ud i livet – de var realistiske i forhold til hvor, jeg var og hvor meget tid, jeg havde.
Jeg har fået glæden tilbage i min hverdag som virksomhedsejer.
Tine Mouritsen
Arkitekt & Designer, Tine Mouritsen ApS

Så … hvad gør du så nu? 

Overvejer du at få hjælp af en business coach, så lad os tage en snak. Jeg tilbyder altid en gratis afklarende samtale, før vi starter et samarbejde, for at både du og jeg kan finde ud af, om vi er det rigtige match til at løse dine udfordringer. Du kan booke tid lige her.

Hvis du vil vide mere om, hvordan jeg arbejder, og hvad jeg helt specifikt kan hjælpe dig med som selvstændig, så kan du læse om de personlige sparringsforløb her.

De bedste hilsner
Anne Pernille Fischer

 

 

FÅ BUSINESSMENTORENS 6 BEDSTE TIPS:

Sådan får du mere fra hånden – uden at arbejde mere

Slip af med følelsen af at være konstant bagud og lær, hvordan du lettere lykkes med det, du sætter dig for. Indtast din mailadresse og få de 6 tips leveret direkte til din indbakke – i små overkommelige bidder.

Du bliver samtidigt tilmeldt inspirationsmailen for selvstændige, som du altid kan afmelde med ét enkelt klik.

Nu mangler du bare lige én lille ting. Klik på "bekræft tilmelding' i den email, jeg lige har sendt dig. Så er de 6 tips på vej til dig.

%d bloggers like this: