Et netværk, hvor du kan bede om at få hjælp til det, du har brug for. Og give det, du kan eller har, videre til andre, der har brug for det.

For forenklingens skyld vil jeg starte med at opdele i 2 stereotype mennesker:

Der findes de opofrende, uselviske, hjælpsomme, givende, allestedsnærværende mennesker. De mennesker som altid ofrer sig selv, deres tid og fokus for at hjælpe andre på vej. Lad os kalde dem GIVERNE.

Og så findes der den modsatte type mennesker, der er modtagende, opsøgende, målorienterede. De er dygtige til at bede om hjælp, række hånden ud, råbe højt når de mangler noget, er villige til at tage imod og er ikke bange for at opsøge hjælp – selv fra mennesker, de ikke kender. Lad os kalde dem MODTAGERNE.

Er du en af dem, der enten (stort set) kun giver noget videre til andre eller (stort set) kun tager imod noget fra andre?

Det er der en stor sandsynlighed for. De fleste af os har nemlig en overvægt enten til at være mest fortrolig med at være GIVEREN eller MODTAGEREN. Den gode nyhed er, at du vil få mere ud af det, hvis du valgte BÅDE at ville GIVE og MODTAGE – i rette mængder og i de rette situationer.

Problemet opstår, hvis du enten kun bruger  GIVEREN eller en MODTAGEREN som den eneste tilgang til din omgang med andre. Det store udbytte for dit liv oplever du først, når du omfavner begge sider.

Jeg har oplevet mennesker, der har svært ved at være MODTAGEREN og at tage imod såvel som at bede om hjælp og støtte fra andre, fordi de:

 • frygter at stå i gæld til andre
 • ikke føler de kan tillade sig at tage imod
 • ikke har det godt med at bede om hjælp
 • ikke har det godt med at sætte ord på, hvad de ønsker
 • ikke vil være til besvær
 • ikke vil virke egoistiske eller selvcentrerede
 • og så videre

På samme måde har jeg mødt mennesker, der har svært ved at være GIVEREN, fordi de:

 • ikke lægger mærke til de behov, der opstår omkring dem (kvinden med barnevognen i bussen, kollegaen på arbejdet, opvasken derhjemme, osv)
 • er mest fokuserede på, hvor de er på vej hen (målet) og ikke er rigtigt tilstede i nuet
 • har fokus på hvordan deres egne behov bedst opfyldes eller deres opgaver bedst løses
 • og så videre

Problemet for begge typer er, at de:

 • glemmer at der skal være GIVERE for at der kan være MODTAGERE og omvendt. Ingen er indlagt til kun at være det ene for at servicere andre.
 • kun har fokus rettet ENTEN udad (mod andres behov) ELLER indad (mod egne behov) enten fordi det er en gammel vane, det er det, de har lært fra barnsben, eller noget tredje.

Vælger du at slippe frygten for byttehandler og tanken om at stå i gæld til eller optjene tjenester hos andre eller den navlebeskuende adfærd, hvor man negligerer andres behov, åbner der sig en ny verden.

For vi en del af et stort kredsløb af hjælp og støtte.Et netværk af mennesker vi kender og ikke kender. Et netværk hvor vi giver til en, og ikke får noget igen, men modtager fra en anden, hvor vi ikke giver noget igen. Uden notater i den sorte bog eller sure miner.

Jeg oplevede det igen i sidste uge som deltager på et forretningsudviklingsforløb for selvstændige.
Vi på forløbet kender ikke hinanden og alligevel videregiver vi tips, input og gode ideer til andre af et godt hjerte, FORDI vi har noget at give videre og er OPMÆRKSOMME på andres ønsker og behov. Og fordi andre kan sætte ord på, hvad de har brug for.

Ofte får jeg og de andre ikke noget retur fra præcist den person, man har givet hjælp til. Til gengæld beder man åbent om input, sparring og ideer, og modtager hjælp fra andre på forløbet, som man ikke selv giver til. Uden forventning. Uden bytteaftaler. Uden gæld.

Det er ikke kun tilfældet på det lukkede forløb. Det samme kan gøre sig gældende i dit liv om du er frisør, skolelærer, elev, studerende, forretningsindehaver, eller noget helt 10ende. Det er de andre mennesker i verden, der er vores kredsløb af hjælp. Det er ganske fantastisk et opleve sig selv som en del af et kredsløb af hjælp, hvor man giver, det man kan og får det, man har brug for – uden at det nødvendigvis skal være den samme person man giver til eller får fra.

Længes du også efter at modtage eller føler du også trang til at give? Det kræver kun, at du (og det gælder for os alle hver især) starter hos dig selv med både at øve dig i og aktivt vælge:

 • BÅDE at være opmærksom på EGNE behov og ønsker, og sige dem højt (MODTAGEREN)
 • OG at være opmærksom på ANDRES behov og ønsker, og vælge at hjælpe, hvor du kan (GIVEREN)

Udbyttet er langt, langt større end ved at ignorere den ene side af ens menneskelige natur. Som GIVEREN får du eksempelvis tilfredsstillet hjælpertrangen, følelsen af at have noget at give videre eller storheden i at give uden forventning. Som MODTAGEREN får du eksempelvis lov til at hjælpe dig selv, du slipper for at skulle klare alt selv eller sikrer fremdrift på egne behov og mål.

Så hvorfor ikke begynde at dyrke begge sider af dig selv – allerede i dag?

HVIS DU VIL VIDE MERE
Igennem coaching med skyggearbejde lærer du at integrere de sider af dig selv, som du i dag har svært ved at omfavne. Disse sider kan spænde ben for dine succeser og hindre dig i at opnå eller fastholde den forandring, du ønsker. Så hvis du har modstand på at være GIVEREN eller MODTAGEREN (eller en  anden specifik egenskab) er der hjælp at hente.
Læs mere om de forskellige forløb, jeg tilbyder, her på websitet.