Et af mine livsmottoer er:

“Gør det, der gør dig glad.”

Det minder mig om, at gøre det, der er vigtigt og føles rigtigt for mig – og det vil jeg også gerne inspirere dig til.

For mig er det vigtigt at mærke efter, om det, hvad der vil gøre mig rigtigt glad. Også på den lange bane.

Det er lige præcist der, de fleste falder i vandet. (Ja, også mig selv ind imellem.)

Så hvordan bliver man så gladere?

Flyt fokus til: “Hvornår vil du være glad?”.

Der er her, de fleste (inklusive undertegnede) falder i. Fordi vi ikke får spurgt os selv: Vil du være glad nu eller senere? Skal det være det kortsigtede eller det langsigtede perspektiv.

Fo nogle af de ting, vi skal gøre, gør os ikke nødvendigvis glad i det, vi kan kalde “udføringsøjeblikket”. For eksempel at sige nej til en ny kunde, fordi vi har travlt. Eller sige nej til en lækker is, fordi vi er på kur. Eller sige ja til at holde et foredrag, hvis du er bange for at tale foran mange mennesker.

Men det vil gengæld gøre dig glad bagefter eller på længere sigt.

Meget gladere.

Fordi nej’et til kunden gør, at du kan overskue din kalender og holde fri om aftenen.

Dit nej til isen, gør at du tror på (og fortsætter) din sunde livsstil. Og dit ja til at holde foredraget giver dig adgang til at arbejde med mere spændende opgaver (eller blive mere kendt) eller noget andet, der er vigtigt for dig.

Modsat kan det, der gør dig glad lige her og nu, til tider have den stik modsatte effekt i det lange løb. Hvis du fx. spiste isen, ville du måske ende med at droppe din sunde levestil, fordi du er faldet i vandet. Derfor vil jeg invitere dig til at huske at tjekke ind med, hvornår du vil være glad.

Det kan styrke din motivation til at gøre det, der skal til, for at lykkes med det, der gør dig glad.

De tre forskellige muligheder:

1. Glad Nu: At gøre det, der gør dig glad her og nu. (fx. at spise den der superlækre kage, der står i køleskabet og lokker, eller at udskyde en svær samtale til næste uge. Det svarer for nogle lidt til at tisse i bukserne for at få varmen – og det har den modsatte effekt i det lange løb.)

2. Glad Senere: At gøre det, der gør dig glad i det lange løb. (Fx. at løbe en tur, når kagetrangen melder sig, eller at forberede dig her og nu og får den svære samtale ud af verdenen, så du ikke skal tænke mere på den. Det kan til gengæld være en stor udfordring at gennemføre lige her og nu.)

3. Glad Nu Og Senere: At gøre det, der både gør dig glad her og nu OG i det lange løb. (De her løsninger er lidt sjældnere, vil jeg vove at påstå – men det kan fx være at bede en god veninde om hjælp og få løst din udfordring her og nu sammen med hende.).
Min pointe er, at det sjældent betaler sig at vælge at gøre noget, der gør dig glad nu, hvis du kan gennemskue, at den løsning ikke også vil gøre dig glad på sigt. Men det er meget sværere sagt end gjort.

Nu er det din tur.

Vil du gøre det, der gør dig glad lige nu eller på den lange bane?

Jeg hepper på dig.

Kærlig hilsen

Anne Pernille