Mange er ikke klar over, at den her vane saboterer deres overskud og følelsen af glæde.  Men lad os lige starte med at spole et år tilbage, så du kan få baggrundshistorien: Sara, som var i coachingforløb hos mig, var med til at udvikle et stort projekt på arbejdspladsen og var leder for 8 medarbejdere. Da hun startede i forløb hos mig, havde projektet været undervejs i 9 måneder, og arbejdsomfanget blev ikke mindre som tiden skred frem. Hun fortalte, hvordan travlheden og presset gik mere og mere ud over det, der virkeligt betød noget for hende:

 • Kæresten og hendes energi til at være sammen med ham 
 • Overskuddet til at være (rigtigt) nærværende med børnene
 • Hendes gode humør
 • Tiden til veninderne
 • Og træningen som nu var blevet udskudt i så lang tid, at hun måtte erkende, hun havde taget alle de tabte kilo på.

I løbet af vores samtaler hørte jeg hende mange gange sige: “Jeg ved, jeg bliver glad og får mit overskud tilbage, så snart det her projekt er lanceret.”  Vi talte om, hvordan hun tidligere havde håndteret store projekter.  Og det var ikke første gang, hun var endt i den kattepine. Faktisk var det lidt ‘the story of her life‘. For når hun havde nået den ene store udfordring, opgave, projekt eller mål, hoppede hun direkte videre til næste. Det opstod bare. Og så det næste, næste og næste.  Hun var blevet afhængig af at have travlt. Af at jagte den næste ting, der ville gøre hende glad. For hun følte også hun havde mere værdi, når hun udrettede store ting, var med i store projekter og var igang med noget. Hun følte, at hun var doven, hvis hun slappede af, sagde nej til noget og holdt helt fri. Jeg peger ikke fingre af nogen her, for jeg ved præcist, hvordan det kan være. Jeg har været fanget i det mønster selv. Det der skete var, at dybt indeni troede hun oprigtigt på, at når hun havde opnået det næste, var hendes problem løst. SÅ ville hun blive glad og føle sig fuldt tilfreds. Finde roen indeni og få tid til at blive mere nærværende. Og endeligt kunne bruge sin og energi på de andre ting, der var vigtige for hende i livet. Men den dag kom aldrig.

“Når….Så…”-vanen

Vanen består i al sin enkelthed i at man tænker: “Når jeg har gjort x, y, z, kan jeg endelig ….”. Men at leve efter det princip dræner os for energi. Det æder dit overskud. For du når sandsynligvis aldrig i mål. Der vil altid være noget andet, noget nyt og vigtigt, som også l-i-g-e skal laves, før du kan tillade dig at slappe af, holde fri og give slip på tøjlerne. Har jeg ret? Det der med, at når du bare lige har gjort eller nået det, SÅ er du der, hvor du skal være og bliver glad, tilfreds og nærværende.

Sådan finder du ud af, om det er på spil i dit liv

Du kan finde ud af, om vanen også saboterer dit overskud, ved at undersøge, hvad din ‘undskyldning’ for at gøre det, du helst vil, lige NU – i stedet for først at gøre det, når du har nået noget vigtigt. Måske fortæller du dig selv:

 • Når jeg har fået den lønforhøjelse (eller forfremmelse), bliver jeg glad for mit arbejde.”
 • Når jeg har tabt 4 kg, bliver jeg endelig tilfreds med min krop.”
 • Når jeg har taget den her (ekstra) uddannelse, vil jeg føle mig dygtig nok til at blive selvstændig (eller til at bede om lønforhøjelse).”

“Når….så….”-vanen kan opstå af (alt) for mange sammenligninger med ‘de andre’.  Og når du lider under det, vil du opleve at dine evner, dine krop, din historie og dig som menneske aldrig er helt godt nok. Jeg kender det fra mig selv, for det var en af de helt væsentlige årsager til, at jeg blev syg af stress. Og det er en af mange årsager til, at du kan ende i hamsterhjulet “når jeg har gjort x, y, z, så kan jeg endelig (holde fri, tage på ferie, slukke for computeren, begynde at træne, osv)”.  

Det starter med dyb accept af det, der er

Den ægte glæde og din evne til at give slip på alle projekterne, finder du, når du slutter fred med:

 • det, du føler er dine “fejl og mangler”
 • de ekstra kilo, du gerne vil af med
 • at du har brug for hjælp og ikke skal klare alt selv
 • at du ikke er fejlfri (for det er der ingen mennesker, der kan være)
 • at du ikke tjener nok (endnu)
 • at dit hjem ikke er rent hele tiden (er det ikke federe at hygge sig end at gøre rent?)
 • at du ikke har dit drømmejob (nyd livet, mens du er på vej!).

Det er ikke, fordi jeg siger, at du lade være med at gøre noget ved det, du gerne vil. Men giv dig selv lov til at nyde dig selv og dit liv her og nu. Også selvom det ikke er perfekt. Selvom du ikke er i mål med alle tingene.

Sådan ændrer du “når…så…”-vanen

Giv dig selv en pause lige nu. Øv dig i at finde glæden ved at være dig i dag. Med det, du er, og der, hvor du er i livet. Tillad dig selv at lade projekter, opgaver, oprydning, rengøring, mails, osv. ligge et stykke tid. Måske 5 minutter, måske 1 time eller en hel weekend. Og kig så på dit liv og nyd det, som det er. Uden at ville forandre noget. Vær taknemmelig for din krop, som den er lige nu. Og slut fred med alt det, du ikke er færdig med eller har opnået (endnu). Alt det, du ikke har vinget af på din to-do-liste. Brug i stedet energi på at finde svarene på de her spørgsmål:

 • Hvad drømmer jeg om at få lov til eller mulighed for, når jeg er færdig med alle projekterne, arbejdet og opgaverne?
 • Er det sandt, at jeg bliver [indsæt selv det, du længes efter: glad, overskudsagtig, nærværende, afslappet], når jeg har færdiggjort alle tingene på to-do-listen?
 • Hvad er jeg taknemmelig for ved mig selv og ved mit liv som det er lige nu? (Nævn mindst 5 ting)

Og husk, det virker kun, hvis du giver dig tid til at svare på spørgsmålene og reflektere over svarene.

Vil du finde ud af, hvad du rigtigt gerne vil – og hvad du skal gøre for lettere at lykkes med det?

Så book en gratis matchsamtale, hvor du får mulighed for at få min hjælp til at komme videre. Jeg hjælper dig med at få overblik over, hvad du gerne vil, og hvis vi er et godt match, kan vi tale om hvorvidt et forløb eller enkeltsessioner hos mig er den rigtige løsning for dig. Jeg vil elske at tale helt uforpligtende med dig. Det er din mulighed for at finde ud af, om vi har kemi og jeg kan hjælpe dig med præcist det, du har brug for.

Kærlig hilsen Anne Pernille