Og hvad er god planlægning for dig?

Jeg har arbejdet med værktøjer til planlægning og struktur i mange år, og har fundet ud af, at der grundlæggende findes 4 arketyper indenfor planlægning. Det betyder også, at der findes forskellige løsninger til, hvordan hver af de 4 typer opnår struktur, overblik og får planlægningen til at virke i deres arbejdsliv.

Find ud af, hvilken type du er, her:

TYPE A

SERIE-PLANLÆGGEREN

Serieplanlæggere er gode til at planlægge, og de når i mål med det meste af det, de sætter dig for. De har nemlig for længst fundet en planlægningsopskrift, der virker for dem – til det meste.

Men når de skal planlægge noget, der udfordrer dem personligt, ender de ofte med at lægge planer og flere nye planer – uden rigtigt at sætte handling på.

“Jeg tror, jeg har brug for at lægge en NY plan (og en ny og en ny og endnu en …)”.

Derfor har serieplanlæggere gavn af at finde ud af, hvorfor de stopper sig selv fra at handle på den plan, de har lavet, og hvad der skal til for, at de struktureret og målrettet kan blive bedre til at handle på det, de gerne vil lykkes med.

TYPE B

BRANDSLUKKEREN

Brandslukkertypen kaster sig hovedkuls over de opgaver, der står i kø for at blive løst i dag – ofte uden at tjekke med en større plan, inden de går igang med arbejdet om morgenen. Derfor kan Brandslukker-typens arbejdsliv til tider føles som om, de slukker ildebrande i stedet for at have overblikket og være på forkant med planlægningen og opgaverne. Og det resulterer i, at de ikke har overblikket over, om de bruger tiden på det vigtigste. 

De ved sandsynligvis godt, at personlig planlægning vil gavne dem, men de føler oftest, at de ikke har tid til at være strukturerede og bruge tid på planlægning, for der er så meget, de lige skal nå første. 

“Jeg har ikke lige tid, jeg skal først lige nå det – og det – og det.”

Når de lærer at gå mere struktureret til arbejdsdagen og bruger planlægning, der er tilpasset til dem, får de overblik og overskud. De kan nå mere på kortere tid. Og de oplever, at de er på forkant med tingene og ved, om de kan sige ja eller nej til opgaver, hvad der er vigtigste at handle på, og hvordan de når det, de har sat sig for.

TYPE C

IDÉMAGEREN

Idémagernes hjerne bliver stimuleret af at arbejde, og de får mange (nye) ideer hele tiden. De kaster sig ofte ud i at lege med den nye idé med det samme i stedet for at holde fokus på det, de var i gang med at lave. Det kan derfor være svært for Idémagerne at holde fokus og prioritere udførelsen af de opgaver, de har planlagt og er igang med.

“Det er godt nok en fantastisk idé, jeg lige har fået. Den skal jeg lige arbejde lidt på.”

De har gavn af at få hjælp til at skabe en arbejdstruktur, der passer til dem og deres kreativitet, så de både sætter realistiske mål og holder sig selv til planen, så de får fuldført opgaverne – uden at det begrænser deres kreativitet og frihed. Personlig planlægning giver dem overblik og fokus – og de vil vide, hvornår de kan kaste dig over nye ideer, så de ikke spænder ben for det, der skal laves først, samt hvad de gør med alle de ideer, de får hver og hver anden dag.

TYPE D

SIDSTE-ØJEBLIK-MAGIKEREN

Sidste-øjeblik-magikerne kan kendes på, at de er mest effektive, og derfor altid først begynder på en opgave, i sidste øjeblik. Helst der, hvor det begynder at brænde på, eller når de får dårlig samvittighed over, at de ikke har rykket på opgave endnu.

De løser oftest først opgaverne, når de føler sig pressede nok til at gøre noget ved dem.

“Jeg har masser af tid. Det kan godt vente til i morgen… shit, nu har jeg travlt.”

Sidste-øjeblik-typerne har først og fremmest brug for at finde ud af, hvorfor de udsætter opgaven til allersidste øjeblik – og derefter at finde deres egen arbejdsstruktur. På den måde lærer de, hvad der er vigtigst at bruge tiden på lige nu, og øger sandsynligheden for at nå i mål med opgaverne i god tid. Det handler om at finde ud af, hvad de personlige udfordringer er i forhold til personlig planlægning. Og når de har fået afklaret det, vil det blive lettere at få opstartet og afsluttet opgaver i ordenligt tid, så de slipper for at skulle udføre alt under pres i sidste øjeblik.

Personlig planlægning

Hvilken type er du mest, når det kommer til at planlægge?

Nu er det din tur.

Du kan sandsynligvis genkende flere af typerne i dig selv, men hvilken er du mest? Det giver dig et praj om på, hvordan du skal løse dine udfordringer med struktur og planlægning i dit arbejdsliv.

Vil du have hjælp til at blive bedre til at nå det, du sætter sig for, og få overskud i arbejdslivet? Så book en afklarende samtale, hvor jeg hjælper dig med at finde ud af, hvad der skal til for at blive bedre til at holde fokus på det vigtigste og få krydset ting af på to to-listen, uden at du skal arbejde aften og weekend. Det skal jo også være sjovt at arbejde – især som selvstændig?

Kærlig hilsen
Anne Pernille

Vil du lykkes med at føre flere af dine ideer ud i livet som selvstændig (uden travlhed og udskydelser)?Så hentguiden her:

"Sådan får du mere fra hånden – uden at arbejde mere!"

Du bliver samtidigt tilmeldt nyhedsbrevet, som du altid kan afmelde med ét enkelt klik.

FÅ ADGANG TIL GUIDEN HER:

Nu mangler du bare lige én lille ting. Klik på "bekræft tilmelding' i den email, jeg lige har sendt dig. Så er guiden på vej til dig.