DEN INDRE LYKKE – En succes vi alt for sjældent hører om.

Vi bliver bombarderet af historier om de mange ‘succesfulde mennesker’ og de store (materielle) succeser. Og vi labber dem i os. Det er lige meget, om vi ligger i hængekøjen med Alt For Damerne, ser tv-interviews i sofaen eller læser i avisen med morgenkaffen. De er der alle steder. Men hvad med den ene vigtige succes, som de fleste af os nok vil have størst glæde af at tænke tilbage på, når vi sidder som 80-årige i eftermiddagssolen og mindes vores liv: Den indre lykke. Jeg undrer mig over, at fokus er så meget på den ydre succes og ikke den indre succes, som er den, der giver os følelsen af lykke indeni. Jo, jeg forstår da godt, at den ydre succes sælger bedre i medierne. For det er da spændende, hvad mennesker opnår og lykkes med af vilde ting. Men min oplevelse er desværre, at mange glemmer hvor meget mere værdifuldt det er, at være taknemmelig for den indre lykke – den succes vi alle kan opnå på en helt almindelig tirsdag. Men lad mig lige understrege det med de ydre succeser. For dem har du (heldigvis) også i dit liv.  De ‘ydre succeser’  er for eksempel, når du opnår:

 • den længe ønskede forfremmelse
 • lønforhøjelse
 • stor tilstrømning af kunder i din virksomhed
 • at finde drømmehuset
 • at komme i avisen med en god PR-historie for din virksomhed
 • at tjene en halv, en hel eller 10 millioner kroner om året 
 • at sælge den geniale forretningsidé til en investor
 • at blive mester i alt fra kagedyst til løb og yoga
 • at have overflod af kunder og opgaver som selvstændig
 • (fyld selv resten ud. Jeg tror helt sikkert, du er med på, hvad jeg mener).
Men for mig er den virkelige succes, når vi får balance imellem alle de ting, vi brænder for og er glade for i livet. Altså vores indre succes med at leve et liv i balance som hele mennesker. Det er der, vi føler et glimt af lykke. De indre succeser giver adgang til tilfredshed, ro og glæde ved livet og hverdagen. Uanset om du lever det glittede strandvejsliv eller bor i en 1-værelses lejlighed på SU. Om du driver egen virksomhed på 5. år eller er nyligt udklækket iværksætter. Jeg synes livet er blevet så meget lettere, efter jeg selv fandt vejen til den indre succes og lykken indeni, fordi de ydre succeser (de materielle eller fysiske succeser) falmer ved siden af.

Er de ydre succeser så ligegyldige?

Nej ikke nødvendigvis. Der er også en vis stolthed i at nå vores mål i karrieren, familielivet eller sætte nye personlige rekorder.

Det jeg vil fremhæve er bare, at de ydre succeser i bund og grund kun er pynten på dit livs kage, mens de indre succeser (følelsen af lykke) er alt det, der får kagen til at smage vanvittigt godt. Og giver os lyst til at tage en bid mere 🙂

(Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net)
Men pynten – de ydre succeser – er bare intet værd uden hele det fundament, som tilfredsheden, meningsfuldheden og glæden indeni giver os. For det ville give dig en tom fornemmelse, kun at spise en pose sølvkrymmel og nogle hvide roser – og gå glip af den lækre kage indeni. Og det giver en tom følelse indeni, når vi endelig når et ydre mål, men ikke har det indre fundament på plads. Når vi finder ud af, at bilen, forfremmelsen, ros fra en kunde eller lottogevinsten ikke gav os den følelse af tilfredshed og glæde indeni, som vi går og savner. Derfor undrer jeg mig også over, at mange jagter de ydre succeser, som det eneste ‘rigtige mål’ i livet. Det er de hårde mål (de ydre mål), der giver adgang til en coverhistorie i Eurowoman, Femina eller Alt For Damerne. Eller som jeg, der gik ned med stress (Læs min personlige historie og Feminaartiklen her). Historien blev først interessant efter, jeg har knækket nakken og har kæmpet mig op igen. Imens det lykkelige individ, der lever i fuld balance med sig selv og bare går glad og tilfreds igennem livet, ikke får verdens opmærksomhed. Selvom det jo burde fortjene en guldmedalje i sig selv. Synes du ikke?

Hvad er den indre lykke (eller indre ‘succes’) egentlig?

Den indre lykke kommer, når du finder ind til din kerne, hvor du kan hvile i den, du er. Du tør være præcist, som du er. Du kan rumme dig selv med alle dine gode og mindre gode sider. Følelsen af den indre lykke finder du også, når du arbejder med noget, der giver dig energi i stedet for at dræne dig. Hvor du føler dit arbejde giver mening og er sjovt det meste af tiden. Når du ikke længere søger andres anerkendelse og ros eller accept til at fylde et tomrum indeni dig – men kan give dig selv den kærlighed og selvomsorg, du har brug for. Det er, når du lærer at skrue bevidst ned for den negative indre dialog – din indre hårde kritiker – og skrue op for den positive indre dialog, som hjælper dig og støtter dig til at leve det liv, du altid har drømt om. Og til at være dig præcist – som du er. Men den indre lykke opnår du også, når du med bevidsthed og enkle teknikker kan guide dig selv ud af komfortzonen og finde modet til turde gøre det, du gerne vil (eller som er vigtig for dig). Det er her, du mærker stoltheden over at være dig. Det kan både være at overvinde dig selv til at…

 • tage 5 minutters stilhed med morgenkaffen i solens første morgenstråler en helt almindelig tirsdag
 • starte din egen virksomhed og forlade det ‘sikre’ job
 • skifte karriere midt i livet og ‘starte forfra’, som nogen kalder det (jeg kalder det bare at gå videre ad den vej, der er dit liv)
 • frigøre en time om dagen til dig selv, så du også kan blive forkælet og få tid til det, du i så lang tid har udskudt.

Så er det din tur. Hvad vil du gøre mere af for din indre lykkes skyld?

Kærlig hilsen

Anne Pernille