DEN INDRE LYKKE – En succes vi alt for sjældent hører om.

Vi bliver bombarderet af historier om de mange ‘succesfulde mennesker’ og de store (materielle) succeser. Og vi labber dem i os.

Det er lige meget, om vi ligger i hængekøjen med Alt For Damerne, ser tv-interviews i sofaen eller læser i avisen med morgenkaffen.

De er der alle steder.

Men hvad med den ene vigtige succes, som de fleste af os nok vil have størst glæde af at tænke tilbage på, når vi sidder som 80-årige i eftermiddagssolen og mindes vores liv: Den indre lykke?

Jeg undrer mig over, at fokus er så meget på den ydre succes og ikke den indre succes, som er den, der giver os følelsen af lykke indeni.

Jo, jeg forstår da godt, at den ydre succes sælger bedre i medierne. For det er da spændende, hvad mennesker opnår og lykkes med af vilde ting. Men min oplevelse er desværre, at mange glemmer hvor meget mere værdifuldt det er, at være taknemmelig for den indre lykke – den succes vi alle kan opnå på en helt almindelig tirsdag.

De ‘ydre succeser’  er for eksempel, når du opnår:

 • den længe ønskede forfremmelse
 • lønforhøjelse
 • stor tilstrømning af kunder i din virksomhed
 • at du endelig køber din drømmebolig
 • at komme i avisen med en god PR-historie for din virksomhed
 • at tjene en halv, en hel eller 10 millioner kroner om året 
 • at sælge den geniale forretningsidé til en investor
 • at blive mester i alt fra kagedyst til løb og yoga
 • at have overflod af kunder og opgaver som selvstændig
 • (fyld selv resten ud. Jeg tror helt sikkert, du er med på, hvad jeg mener).

Min tanke er, at den ægte succes, når vi får balance imellem alle de ting, vi brænder for (arbejdet) og de ting, der ellers gør os glade for i livet (de gratis glæder, den indre ro, livsbalancen, kærligheden, venskaberne, osv). Altså vores indre succes med at leve et liv i balance som hele mennesker. Det er der, vi oplever de smukke glimt af lykke. De indre succeser giver adgang til tilfredshed, ro og glæde ved livet og hverdagen. Uanset om du lever det glittede strandvejsliv eller bor i en 1-værelses lejlighed på SU, om du driver egen virksomhed på 5. år eller er nyligt udklækket iværksætter.

Jeg synes livet er blevet så meget lettere, efter jeg selv fik øjnene op for og begyndte at fokusere på den indre succes og de skønne glimt af lykke i livet. Og de ydre succeser (de materielle eller fysiske succeser) falmer lidt ved siden af.

Er de ydre succeser så ligegyldige?

Nej ikke nødvendigvis. Der er også en vis stolthed i at nå vores mål i karrieren, familielivet eller sætte nye personlige rekorder.

Det jeg vil fremhæve er bare, at de ydre succeser i bund og grund kun er pynten på dit livs kage, mens de indre succeser (følelsen af lykke) er alt det, der får kagen til at smage vanvittigt godt. Og giver os lyst til at tage en bid mere.

Pynten – de ydre succeser – er bare intet værd uden hele det fundament, som tilfredsheden, meningsfuldheden og glæden indeni giver os. Ligesom det ville give dig en tom fornemmelse, hvis du kun spiste posen sølvkrymmel og de hvide roser – og ikke fik noget af den lækre kage bag det pyntede ydre.

Og det giver en tom følelse indeni, når vi endelig når et ydre mål, men ikke har det indre fundament på plads. Når vi finder ud af, at bilen, forfremmelsen, ros fra en kunde eller lønforhøjelsen ikke gav os den følelse af tilfredshed og glæde indeni, som vi går og savner.

Derfor undrer jeg mig også over, at mange jagter de ydre succeser, som det eneste ‘rigtige mål’ i livet.

Jeg synes, igen og igen man ser, at det er de hårde mål (de ydre mål), der giver adgang til en coverhistorie i Eurowoman, Femina eller Alt For Damerne.

Eller som jeg, der gik ned med stress (her er min personlige historie og artiklen fra Femina om, hvordan jeg kom ovenpå efter stress). Historien blev først interessant efter, jeg har knækket nakken og har kæmpet mig op igen. Imens det lykkelige individ, der lever i fuld balance med sig selv og bare går glad og tilfreds igennem livet, ikke får verdens opmærksomhed. Selvom det jo burde fortjene en guldmedalje i sig selv.

Tænker du ikke også det?

Hvad er den indre lykke (eller indre ‘succes’) egentlig?

Den indre lykke kommer, når du finder ind til din kerne, hvor du kan hvile i den, du er.

Du tør være præcist, som du er.

Du kan rumme dig selv med alle dine gode og mindre gode sider.

Følelsen af den indre lykke finder du også, når du arbejder med noget, der giver dig energi i stedet for at dræne dig. Hvor du føler dit arbejde giver mening og er sjovt det meste af tiden. Når du ikke længere søger andres anerkendelse og ros eller accept til at fylde et tomrum indeni dig – men kan give dig selv den kærlighed og selvomsorg, du har brug for.

Det er, når du lærer at skrue bevidst ned for den negative indre dialog – din indre hårde kritiker – og skrue op for den positive indre dialog, som hjælper dig og støtter dig til at leve det liv, du altid har drømt om. Og til at være dig præcist – som du er. Men den indre lykke opnår du også, når du med bevidsthed og enkle teknikker kan guide dig selv ud af komfortzonen og finde modet til turde gøre det, du gerne vil (eller som er vigtig for dig). Det er her, du mærker stoltheden over at være dig. Det kan både være at overvinde dig selv til at…

 • tage 5 minutters stilhed med morgenkaffen i solens første morgenstråler en helt almindelig tirsdag morgen
 • starte din egen virksomhed og forlade det ‘sikre’ lønjob
 • skifte karriere midt i livet, tage en ny uddannelse og ‘starte forfra’, som nogen kalder det (jeg kalder det bare at gå videre ad den vej, der er dit liv)
 • tage en lang orlov fra arbejde og rejse verden rundt med familien
 • frigøre en time om dagen til dig selv, så du også kan blive forkælet og få tid til det, du i så lang tid har udskudt.

Problemet er for det meste, at vores tanker ofte holder os tilbage fra at tage de vigtige næste skridt. Frygten for, at det ikke går godt, at økonomien ikke holder, at jobbet forsvinder, mens vi holder orlov, at vi ikke kan tillade os at bruge så meget tid på os selv eller hvad der nu bremser dig. 

Hvis du føler, at du ikke får gjort noget ved det, du gerne vil i livet, eller du bliver holdt tilbage af perfektionisme, pleaser-gen, imposter syndromet, procrastination eller noget helt andet, så synes jeg, du skal tage et kig indenfor her.

Nu er det din tur.

Hvad vil du gøre mere af for din indre lykkes skyld? Tag et lille skridt i dag på at flytte fokus til, hvad der vil give dig mere glæde her og nu.

Kærlig hilsen

Anne Pernille