Hvordan finder jeg ud af, om jeg har en skyggeside, der spænder ben eller bremser mig som selvstændig?

Skyggesider er et begreb fra skyggearbejde, og det handler om de egenskaber, vi ikke kan lide ved os selv eller andre. Du kan sige, at du har en skyggeside, når der er noget, du ikke vil være. Det kan være pågående, sælgende, egoistisk, bedrevidende eller en anden egenskab, som du helt ikke vil have, at andre forbinder dig med.

Derfor har vi skyggesider

Skyggesiderne opstår i vores opvækst, når vi fortolker hvilke egenskaber der er “gode” eller “dårlige”, og forstærkes ofte i det voksne liv.

Mange bliver som børn opdraget til at være “gode”.  De fleste børn har hørt forældre eller andre sige: “Nu skal du være sød, dygtig eller ordentlig” igen og igen. Replikken falder oftest, når barnet er i kontakt med en side (egenskab eller karaktertræk) af sig selv, som den voksne af forskellige årsager ikke bryder sig om.

Det kan eksempelvis være selvoptaget, vred, larmende eller barnlig.

Hvis barnet får at vide: “Du må ikke være vred”, kan vrede udvikle sig til en skyggeside hos personen. Altså en egenskab som du vil undgå at vise overfor andre, fordi du har fortolket, at det er skidt at være vred.

Næste gang barnet føler vrede, forsøger det måske at undertrykke følelsen for at blive accepteret – altså for at være god. Selvom der ikke er noget galt i at mærke følelsen vrede og blive vred.

Det kan forfølge personen i voksenlivet og blive en forhindring i forhold til for eksempel at udtrykke, når andre går over personens grænser.

Det kan give udfordringer i livet og stikke en kæp i hjulet i forhold til vores drømme, når vi undertrykke disse skyggesider (uønskede egenskaber) af os selv. Og det kommer ofte til udtryk ved, at vi ikke gør det, vi gerne vil – selvom vi igennem lang tid har forsøgt. Det er skyggesiden, der laver et benspænd for dig.

De uønskede egenskaber: Hvad kan være en skyggeside?

Der findes uendeligt mange egenskaber, som kan være skyggesider. De skyggesider, som jeg ofte møder hos de mennesker, jeg hjælper i individuelle forløb, er eksempelvis:

 • værdiløs
 • grådig
 • dum
 • fejlbarlig
 • dum
 • belastende
 • egoistisk
 • fiasko
 • krævende
 • dominerende
 • vred
 • nærig
 • … og så videre.

Men listen er som sagt meget, meget længere.

ALT kan være en skyggeside. Og vi har alle forskellige skyggesider – ja, også de mennesker, du ser mest op til, og som du tror bare kan det hele og har styr på deres sh*t.

En skyggeside er en egenskab, man ikke vil være, og derfor reagerer stærkt følelsesmæssigt på. Også når andre udviser egenskaben.

Du kan finde en af dine skyggesider, ved at kigge på det, du…

 • har modstand mod at være (vred, belastende, krævende)
 • tager afstand fra at være (selvcentreret, magelig, doven)
 • bliver ophidset over at, når andre gør (uansvarlig, kritisk, fordømmende)
 • bliver forarget over, når andre udviser en vis adfærd (ligeglad, egoistisk, kedelig)
 • peger fingre ad den, når andre udøver er på en bestemt måde (dominerende, selvsikker, hoven)
 • bliver irriteret over ved andres opførsel (asocial, klæbende, fyldende).

Det kan være noget, du oplever andre gøre eller sige (eller undlader at gøre eller sige), som får dig til at reagere følelsesmæssigt. Det vil sige, at du oplever, at du bliver vred, irriteret, frustreret, forarget, sur, ophidset, osv., når du ser en bestemt adfærd hos andre. Det er et spejl af en skyggeside hos dig selv.

Hvad er mine skyggesider?

Der findes både lyse og mørke skyggesider.

De lyse skyggesider, er ting du ville ønske, DU også kunne være. Det er egenskaber, du ser i andre mennesker, som du synes er tiltalende, fantastiske og inspirerende. 

De mørke skyggesider, er de egenskaber, du ville ønske, du kunne gemme væk og ikke var.

Du kan finde ud af hvad dine skyggesider er, ved at færdiggøre de her to sætninger. Du skal bare svare de egenskaber, der lige popper op i dine tanker, når du læser sætningen:

 • “Jeg er i hvert fald IKKE ____[indsæt egenskab]”
 • “Jeg ville ønske, jeg var / kunne være ____[indsæt egenskab]”

Hvis du er i tvivl om, hvad “egenskaber” er, så kig øverst i blogindlægget og se nogle eksempler. Listen er bare et lille uddrag af egenskaber, som kan være skyggesider. Og ja, alle egenskaber – både dem du synes er gode og dem du ikke kan lide – kan være skyggesider.

Skyggesider opstår af…

Lad mig først lige fremhæve, at det ikke er et spørgsmål, om vi har skyggesider.

Ligesom vi heller ikke kan blive fri for skyggesider.

For vi har alle skyggesider.

Det skyldes, at der altid er egenskaber, vi kan have svært ved at acceptere eller tolerere. Vi har alle på et eller andet tidspunkt forvist nogle af vores egenskaber eller karaktertræk til et liv i “skyggen”, hvor vi enten ikke tør tage dem til os eller ikke tør bruge dem i vores liv.

Og det skyldes ENTEN, at vi synes de egenskaber kun er noget, andre kan være (intelligente, dygtige, fantastiske, inspirerende, smukke, ambitiøse, osv) ELLER, at det er egenskaber vi skammer os over, enten når vi ser dem i os selv eller i andre (jaloux, vred, belastende, krævende, uansvarlig, osv).

Skyggesiderne opstår, fordi der er noget, man er bange for at være. Når vi forviser egenskaberne til et liv i “skyggen”, afgrænser vi os fra at bruge vores fulde repertoire af styrker og egenskaber.

Og det kan komme til at spænde ben for en i livet i forhold til at trives i relationer, arbejdslivet eller at prioritere tid til at gøre de ting, du længes efter.

“Hvad gør jeg, hvis jeg har skyggesider, der spænder ben for mig og mine karriere- eller virksomhedsdrømme?”

Du kan bruge det, der hedder skyggearbejde, til at hjælpe dig fra fastlåshed og tvivl til handling og mod, når der er noget, du har svært ved at gøre, føler modstand overfor, fortæller dig selv, at du ikke kan eller på anden måde er forhindret i at gøre det, selvom du virkeligt gerne vil det. 

Når du bearbejder og integrere dine skyggesider, giver det dig adgang til at bruge styrkerne i de skyggesider, du kæmper med. Det får dig til at føle dig fri og finde din indre ro til at være dig. Skyggearbejde er en metode til at (gen)finde dine indre styrker, så det bliver meget lettere for dig, at gøre det, du drømmer om.

Uanset om det er at:

– udvikle et nyt produkt i din virksomhed, som du længe har drømt om.

– starte din egen virksomhed

– tage et modigt skridt i dit arbejdsliv (bede om forfremmelse eller lønforhøjelse, søge et andet job, starte en ny uddannelse for at blive omskolet og få et arbejdsliv, du elsker, osv.)

– få modet til at turde holde taler, workshops eller foredrag foran mange mennesker

– tjene (mange) penge og have det godt med det

– få bugt med det, der stresser dig (hvis det har rod i dine skyggesider. Det kan jeg hjælpe dig med at finde ud af.)

– turde sælge enten personligt, sociale medier, i nyhedsbreve eller på hjemmesiden.

– være (meget) mere autentisk og stå ved dine ønsker og behov her i livet.

– turde gøre noget, som skiller dig ud i din omgangskreds.

Eller hvad du ellers har lyst til at gøre og lykkes med i dit liv. Jeg er lige her til at hjælpe dig som mindsetcoach. 

Kærlig hilsen

Anne Pernille

PS. Nysgerrig på skyggearbejde og personlig udvikling, der hjælper dig med at rykke på det, du drømmer om i arbejdslivet? Se her: