fbpx

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har skyggesider?

Skyggesider er et begreb fra skyggearbejde, og det handler om de egenskaber, vi ikke kan lide ved os selv eller andre. Du kan sige, at du har en skyggeside, når der er noget, du ikke vil være.

Derfor har vi skyggesider

Skyggesiderne opstår i vores opvækst, når vi fortolker hvilke egenskaber der er “gode” eller “dårlige”, og forstærkes ofte i det voksne liv.

Mange bliver som børn opdraget til at være “gode”.  De fleste børn har hørt forældre eller andre sige: “Nu skal du være sød/dygtig/ordentlig” igen og igen. Replikken falder oftest, når barnet er i kontakt med en side (egenskab eller karaktertræk) af sig selv, som den voksne af forskellige årsager ikke bryder sig om.

Det kan eksempelvis være selvoptaget, vred, sårbar, svag eller egoistisk.

Hvis barnet får at vide: “Du må ikke være vred”, kan vrede udvikle sig til en skyggeside.

Næste gang barnet føler vrede, forsøger det måske at undertrykke følelsen for at blive accepteret – for at være god. Selvom der ikke er noget galt i at mærke følelsen vrede og blive vred.

Det forfølger personen i voksenlivet og blive en forhindring i forhold til for eksempel at udtrykke, når andre går over personens grænser.

Det kan give rigtig mange problemer og udfordringer i livet, når vi undertrykke sider af os selv. Og det kommer ofte til udtryk ved, at vi ikke gør det, vi gerne vil – selvom vi igennem lang tid har forsøgt. Det er skyggesiden, der laver et benspænd for dig.

Hvad kan være en skyggeside?

Der findes et uendeligt mange egenskaber, som kan være skyggesider. De skyggesider, som jeg ofte møder hos de mennesker, jeg hjælper i individuelle forløb, er eksempelvis:

 • værdiløs
 • grådig
 • dum
 • fejlbarlig
 • dum
 • belastende
 • egoistisk
 • fiasko
 • krævende
 • dominerende
 • vred
 • nærig

Men listen er som sagt meget, meget længere.

ALT kan være en skygge. Og vi har alle forskellige skygger – selv de mennesker, du ser mest op til.

En skyggeside er en egenskab, man ikke vil være og derfor reagerer stærkt følelsesmæssigt på.

Det vil sige, at du sandsynligvis kan finde en af dine skyggesider, når du:

 • har modstand mod at være på en bestemt måde (vred, belastende, krævende)
 • tager afstand fra at være noget (selvcentreret, magelig, doven)
 • bliver ophidset over at se en egenskab hos andre (uansvarlig, kritisk, fordømmende)
 • bliver forarget over en adfærd, som andre udviser (ligeglad, egoistisk, kedelig)
 • peger fingre ad den, når andre udøver den (dominerende, selvsikker, hoven)
 • bliver irriteret over en bestemt måde, andre er på (asocial, klæbende, fyldende).

Det kan være noget, du oplever andre gør eller siger (eller undlader at gøre eller sige), som får dig til at reagere følelsesmæssigt, så du oplever, at du bliver vred, irriteret, frustreret, forarget, sur, ophidset, osv.

Hvad er mine skyggesider?

Der findes både lyse og mørke skyggesider.

De lyse skyggesider, er ting du ville ønske, DU også kunne være. Det er egenskaber, du ser i andre mennesker, som du synes er tiltalende, fantastiske og inspirerende. 

De mørke skyggesider, er de egenskaber, du ville ønske, du kunne gemme væk og ikke var.

Du kan finde ud af hvad dine skyggesider er, ved at færdiggøre de her to sætninger. Du skal bare svare de egenskaber, der lige popper op i dine tanker, når du læser sætningen:

 • “Jeg er i hvert fald IKKE ____[indsæt egenskab]”
 • “Jeg ville ønske, jeg var / kunne være ____[indsæt egenskab]”

Hvis du er i tvivl om, hvad “egenskaber” er, så kig øverst i blogindlægget og se nogle eksempler. Listen er bare et lille uddrag af egenskaber, som kan være skyggesider. Og ja, alle egenskaber – både dem du synes er gode og dem du ikke kan lide – kan være skyggesider.

Skyggesider opstår af…

Lad mig først lige fremhæve, at det ikke er et spørgsmål, om vi har skyggesider.

Ligesom vi heller ikke kan blive fri for skyggesider.

For vi har alle skyggesider.

Det skyldes, at der altid er egenskaber, vi kan have svært ved at acceptere eller tolerere. Vi har alle på et eller andet tidspunkt forvist nogle af vores egenskaber eller karaktertræk til et liv i “skyggen”, hvor vi enten ikke tør tage dem til os.

Og det skyldes ENTEN, at vi synes de egenskaber kun er noget, andre kan være (intelligente, dygtige, fantastiske, inspirerende, smukke, ambitiøse, osv) ELLER, at det er egenskaber vi skammer os over – enten når vi ser dem i os selv eller i andre (jalousi, vrede, belastende, krævende, uansvarlige, osv).

Skyggesiderne opstår, fordi der er noget, man er bange for at være.

Når vi forviser egenskaberne til et liv i “skyggen”, afgrænser vi os fra at bruge vores fulde repertoire af styrker og egenskaber.

Og det kan komme til at spænde ben for en i livet i forhold til at trives i relationer, arbejdslivet eller at gøre plads til at gøre de ting, man længes efter.

Hvad gør du, hvis du ved, du måske har skyggesider, der spænder ben for dig og din drøm?

Du kan bruge skyggearbejde til at hjælpe dig fra fastlåshed og tvivl til handling og mod, når der er noget, du har svært ved at gøre, føler modstand overfor, fortæller dig selv, at du ikke kan eller på anden måde er forhindret i at gøre det, selvom du virkeligt gerne vil det. 

Når du bearbejder og integrere dine skyggesider, hjælper det dig til at føle dig fri og finde din indre ro til at være dig, og gøre det, du drømmer om.

Det er en måde at (gen)finde dine indre styrker, så det bliver meget lettere for dig, at gøre det, du drømmer om. Uanset om det er at starte egen virksomhed, holde taler foran mange mennesker, tjene (mange) penge og have det godt med økonomi, sælge, turde gøre noget, som skiller sig ud i din omgangskreds – eller hvad du ellers har lyst til at gøre og lykkes med i dit liv.

Vil du lykkes med flere af dine drømme og planer som selvstændig?

Lige nu forærer jeg dig 3-i-1-pakken, som er designet til selvstændige, der ønsker at lykkes med flere af deres drømme og undgå de 6 typiske fælder, der forhindrer mange i at komme i mål. Du bliver også tilmeldt inspirationsmailen for selvstændige, og kan altid afmelde det med et enkelt klik.

Få adgang til hele pakken her:

Gaverne er på vej til din indbakke. Glæd dig!

%d bloggers like this: