Føles det umuligt at opnå work life balance? Og har du svært ved at finde den hårfine balance mellem at arbejde og holde (helt) fri, når du ikke er på arbejde? At ramme ligevægtspunktet i den work life balance, alle taler om?

Selvom du ikke fysisk sidder med fingrene i tastaturet om aftenen i sofaen, så slentrer tankerne stadig rundt i mødet, du holdt i morges, eller den opgave, der venter i morgen. Du er der i sofaen. Men hører du egentlig, hvad din datter fortæller om sin dag i skolen? Og giver du din krop og hjerne ro til at holde fri? Sådan helt fri?

Selvom work life balance lyder som det oplagte tiltag, er det i praksis ikke så simpelt at stable sit arbejde op på den ene side af vægten og livet op på den anden. For er det overhovedet muligt at skille arbejde og liv ad på den måde i dag? Især som selvstændige virksomhedsejere, hvor arbejdet typisk er en dyb passion og integreret del af os og vores liv?

Måske er det på tide, at vi arkiverer illusionen om work life balance og stræber efter noget, der faktisk er muligt at opnå. Det er det, jeg vil dele med dig i dag.

Det er ikke, fordi jeg mener, at vi skal opgive balancen. Slet ikke! Men jeg synes, begrebet work life balance er en lille smule forældet. Jeg vil gerne, at vi overvejer, om det virkelig er det, vi leder efter – og hvis ikke, hvad er det så?

Her får du mine svar på:

  • hvorfor jeg ikke synes, at begrebet work life balance giver mening (længere)
  • hvad der gør det så svært at skabe balance i livet
  • hvad der skal til for at få balance hele vejen rundt i livet især som selvstændig
  • de 7 trin, der hjælper dig med at opnå livsbalance.

Når balancen i work life balance tipper

Bevidstheden om, at vi alle skal stræbe efter en sund work life balance, har eksisteret i mange år – og alligevel har der aldrig været flere end nu, der kæmper med stresssymptomer eller er ramt af alvorlig stress.

Hvad går der galt? Hvorfor kan vi ikke bare begrænse arbejdet til vores arbejdstid og holde fri og slappe af, når vi har fri? Vi er intelligente væsener, der forstår konsekvensen af vores handling og mangel på samme. Vi får sirligt forklaret, at det handler om at skabe en bedre balance – og det giver mening! Hvis bare vi forstår at skabe balancen mellem arbejde og fritid …

Det kan virke dybt frustrerende at få løsningen serveret, men ikke formå at omsætte den. Som en nøgle der ikke passer i låsen og ikke kan låse døren op. Og det er problemet. For idéen med work life balance er egentlig fin nok. I virkeligheden kender jeg bare ingen, der har formået at opnå det med et krævende arbejdsliv.

Så hvorfor taler vi stadig om det, hvis det er så svært at opnå? Jagter vi i virkeligheden det umulige – og fordi det aldrig lykkedes, er vi evigt beskæftiget med at prøve?

 

Er work life-balance en utopisk idé?

Termen ”work life-balance” blev første gang set i 1980’erne i UK i ”Women’s Liberation Movement”, men det har eksisteret som begreb længere end det.

Women’s Liberation Movement kæmpede for mere fleksible arbejdstider og barsel for kvinder, så den udearbejdende kvinde kunne få det hele til at hænge sammen mellem arbejdet og alt det huslige, hun ofte også stod med ansvaret for.

Men vi er ikke i 80’erne. Ikke engang i det 19. århundrede. Vi er godt inde i det 2. årtusinde, og i stor kontrast til dengang, er arbejdslivet i dag ofte flettet tæt sammen med resten af livet, fordi mange har fleksible arbejdstider og frihed til at arbejde hjemmefra (eller hvorfra du vil).

Ja, faktisk kan det ofte være svært helt at adskille arbejdstid og fritid med de flydende strukturer, vi efterhånden har.

Begrebet work life balance er blevet fornyet gennem tiden, men jeg synes, det efterhånden er både fortærsket og et slidt ledelsesbegreb, som mange higer efter, men alt for få tilsyneladende lykkes med at opnå.

De fleste, der skriver om det, fokuserer på, hvordan man håndterer symptomerne på ubalance mellem ens arbejde og øvrige liv med mere planlægning, effektivitet og fokus på at lukke computer, mail og mobil, når man har fri.

Hvis du spørger mig, så er det ikke helt så enkelt at opnå balance i livet. Symptombehandling kurerer nemlig yderst sjældent årsagen til problemet.

Derfor provokerer begrebet work life balance mig i den grad. Det giver mig et billede af, at arbejdet ikke er en del af livet, men noget, vi bruger tid på ved siden af livet. (Eller omvendt for den sags skyld.)

Det virker som et tovtrækkeri mellem to store kræfter, der for evigt skal kæmpe imod hinanden – ikke samarbejde om en løsning.

work-life balance

Jeg ved ikke, hvordan det er hos dig, men …

… for mig er ”work” en del af ”life”.

Det er det især, fordi jeg er selvstændig. Og faktisk har det nok altid været det – også i de mange år, jeg var ansat.

Mit arbejde er noget, jeg brænder for, og noget, jeg har svært ved ikke at involvere mig dybt i. Det skal være sjovt og meningsfyldt. Men det skal samtidigt ikke fylde mere, end at jeg har tid til at holde fri og nyde alt det, der også er vigtigt for mig – familie, venner, hobbyer, træning, koncerter og ferier.

Arbejdet er ikke bare en pligt, der skal overstås, for at vi kan komme til det, vi i virkeligheden vil. For mange af os er arbejdet som selvstændig også vores passion og en central del af vores identitet. Og det er det også for rigtigt mange, der er ansat.

Problemet er, at vi ender som uforløste eller utilfredse med os selv, når vi stræber efter det uopnåelige. I værste fald bliver vi stressede over ikke at lykkes med det, der skulle redde os fra stress.

Jeg mener, at vi helt skal lade være at se på arbejde som en ikke-inkluderet del af livet. Det betyder ikke, at du skal gå på kompromis med din frihed og dine drømme og ambitioner for at få et liv i balance uden stress og udbrændthed. Det er fuldt ud muligt at skabe et liv med overskud – både når vi arbejder, og når vi ikke gør.

Vi skal bare anskue det på en lidt anden måde.

 

Hvorfor virker det så svært at opnå ro og balance i livet som selvstændig?

Måske mærker du irritationen over, at du ikke formår at skabe bedre balance mellem at arbejde og holde fri. “Hvorfor er det så svært?”, tænker du måske.

Det skal jeg fortælle dig. Det er det, fordi arbejdet ikke er noget perifert, du tager hen til og hjem fra. Det er en del af dit liv. Og det ligger ikke kun mandag til fredag fra 8 til 16, som det gjorde for mange engang. Vi har det med os det meste af tiden – uanset om vi er på arbejde eller holder fri. Sådan er det i de fleste jobs, men særligt som selvstændig er det svært at lukke døren til tankerne.

Og for selvstændige er det blandt andet, fordi:

  • dit arbejde højst sandsynligt også er din passion i en eller anden grad
  • du er ambitiøs og ærekær omkring det, du laver
  • du arbejder ikke kun inden for dit faglige felt, men også med markedsføring, systemer, struktur, udvikling og administration
  • du skal sikre dit eget økonomiske grundlag – hver måned – og kan ikke bare læne dig tilbage og vente på den faste, månedlige løncheck
  • du er måske ramt af det forjættede impostorsyndrom, hvor du føler, at du slet ikke er så dygtig, som alle tror, og derfor må gøre dig endnu mere umage for ikke at blive opdaget.

Og hvem siger egentlig, at det er arbejdet, du har mest brug for at holde fri fra?

 

work life balance dansk

 Jeg ved godt, det er lidt barskt at sige, og det gælder selvfølgelig ikke alle. Men nogle gange er det ikke arbejdet, der giver os stress eller gør, at vi har brug for at holde fri.

Det kan være alt det andet. 

Eksempelvis har mange børnefamilier de klassiske udfordringer, der bare ér på hjemmefronten, uanset hvem du er:

  • børn, der hverken vil stå op, have tøj på eller ud ad døren til tiden om morgenen
  • småskænderier om eftermiddagen, fordi alle er trætte efter en lang dag
  • at spaghetti med kødsovs pludselig ikke er favoritten længere
  • at der går (alt for) lang tid mellem hyggeaftener med veninderne
  • putteritualer, der trækker ud og æder de få timer, du har for dig selv, inden du rammer puden
  • uenighed om børneopdragelse
  • at det er svært at finde tid til at dyrke motion, passe på dig selv og din krop og lave sund mad
  • [fyld selv resten af listen ud – du kender den lige så godt som alle andre forældre].

Nogle glæder sig ligefrem til at tjekke ind på arbejde mandag morgen. Det giver en pause fra det hektiske liv med at nå det hele derhjemme. Et frirum, hvor du i store træk har plads til at fokusere på opgaverne og bare at gøre det, du er god til.

Det er selvfølgelig ikke, fordi du eller nogen anden forælder vil være fri for det derhjemme. Vi kan bare alle have brug for et sted, hvor der ikke bliver revet i os hele tiden, hvor vi kan fordybe os i det, vi er optaget af, og hvor vi kan være os selv. Uanset om vi er forældre eller ej. Du forstår sikkert, hvad jeg mener.

Balancen går altså begge veje, men vi taler mest om den uligevægt, der opstår, når arbejdet sniger sig ind på fritidens banehalvdel. Og ikke at vi tager udfordringerne i privatlivet med på arbejdet.

Det bedste ville være, hvis vi havde en knap, vi kunne trykke på og slukke for tankerne om arbejdsopgaverne, mailindbakken og møderne – og holde helt fri. Sådan en knap kan jeg ikke give dig. Til gengæld kan jeg give dig min vinkel på, hvad der skal til at opnå den balance, du leder efter – livsbalancen.  

work life balance tips

Fra work life balance til LIVS-balance: Sådan får du mere overskud i tilværelsen som selvstændig

Når vi insisterer på et liv med balance hele vejen rundt – og det er vi i vores gode ret til – så tror jeg først og fremmest, at vi skal slutte fred med, at det gamle begreb work life balance ikke er værd at stræbe efter.

I stedet skal vi fokusere på at få livsbalance. Balance i livet. Og med livet mener jeg hele livet. Ikke to dele, som vi lader, som om vi kan skille fra hinanden.

Men hvad gør du helt konkret?

Det første og vigtige skridt er at zoome ud og se livet ovenfra. Jeg kalder det at tage en mental flyvetur i helikopteren og se hele dit liv fra oven (eller udefra) med alt det, der er – og ikke er – i dit liv.

Når du zoomer ud og ser dit liv fra helikopterperspektivet, kan det være, du finder ud af, at der er ubalance et sted i dit liv. For eksempel i arbejdslivet, hvis du har alt for travlt eller føler dig kronisk bagud.

Forestil dig i stedet, hvordan det ville være, hvis du faktisk havde overskud og tid til det, der giver mening og værdi for dig – både når du arbejder, og når du har fri.

Prøv så også at forestille dig, hvordan det vil være, når du kommer i mål med det, du sætter dig for, fordi du endelig har tid, overblik og ressourcerne til at løse opgaverne.
Det er ikke to do-listerne, pleaserfølelsen eller kunderne, der styrer dig.
Det er dig, der styrer dit liv.

Hvordan ville dét føles?

worklife balance

For mig er det, hvad livsbalance handler om, og det kan fint gå hånd i hånd med at tjekke mail i aftentimerne eller holde fri et par timer og gå en tur tirsdag formiddag, fordi jeg har lyst. For mig handler det ikke om diktatorisk at adskille arbejde fra fritid og omvendt, men at finde balancen, så ingen af delene er en byrde, men nærmere giver hinanden energi.

Og ja, balancen kan jo vælte omkuld, ligesom den gjorde for mig, da jeg gik ned med stress for mange år siden. Når balancen vælter, er det, fordi noget ikke fungerer. Og så må vi invitere os selv en tur op i helikopteren, betragte vores liv fra oven og finde ind til, hvad vi har, vil have og ikke vil have i vores liv.

Og hvad dét mere præcis er, afhænger jo af dig. Derfor kan jeg ikke give dig en færdig skabelon for, hvordan du skaber livsbalance i netop dit liv. Men jeg kan give dig en tjekliste med 7 trin, som hjælper dig med at styrke balancen i dit liv.

De 7 trin, der styrker din livsbalance, lyder:

  1. Skab dig et overblik over, hvad du helst vil fylde dit liv med.
  2. Overvej, hvad du allerhelst vil bruge din tid og energi på.
  3. Hvad vil du gerne have plads til mere af?
  4. Identificér, hvad der dræner dig.
  5. Find ud af, hvad du er villig til at gå på kompromis med, hvad du vil vælge fra, og hvad du vil nedprioritere.
  6. Definér, hvad et godt liv er for dig, og hvilke værdier der skal styre dine valg.
  7. Øv dig i at mærke og sætte ord på, hvad der giver mening og værdi for dig.

Print gerne listen og dine svar ud, og hæng dem op, så du hver dag bliver mindet om, hvad der er godt for dig at fokusere på, for at opretholde eller skabe en sund balance i dit liv, så du kan nyde at være i det hver dag.

 

Længes du også efter lidt mere balance – og ro indeni?

Jeg håber, blogindlægget her skubbet lidt til dit perspektiv på, om jagten på det gamle work life balance-begreb overhovedet giver mening i dag.

Jeg håber også, at du er lige så forelsket i tanken om livsbalance, som jeg er. Vil du arbejde endnu mere med din egen balance i livet, så kig forbi mine blogindlæg om et bæredygtigt arbejdsliv og prioritering af opgaver, som går endnu mere i dybden med det.

Du er sikkert allerede godt på vej. Men hvis du har brug for en coachende hånd i ryggen til at finde din vej til mere livsbalance, er du altid velkommen til at række ud til mig.

Du kan booke tid til en afklarende matchsamtale på telefonen i kalenderen lige her. Så finder vi sammen ud af, hvordan jeg kan hjælpe dig videre, og om kemien er der.

For balancen i livet er ganske essentiel for os alle at stræbe efter. Det ved jeg om nogen – både som business mentor, mindsetcoach og som et helt almindelig menneske, der selv har kæmpet med stress og en uoverkommelig to do-liste.

Kærlig hilsen